Безработни дават фалшиви ЕГН-та, за да получават помощи

Еднодневните трудови договори масово невалидни

13:11 10.04.2016

Безработни дават фалшиви ЕГН-та или имена на работодателите си, когато сключват еднодневни трудови договори за бране на земеделска реколта. Това става ясно от анализ на Главната инспекция по труда при анализи на въведените през 2015 г. еднодневни договори.

Хората, назначени на временна заетост, лъжат за данните си, за да продължат да получават социални помощи. Според Кодекса на труда обаче при работа на еднодневен договор тези права не се губят, пише в анализа. Флашивите ЕГН-та пречат на работодателите да внесат коректно осигуровките за пенсия и така те няма да бъдат взети предвид при изчислението на пенсиите им в бъдеще, предаде 24 часа.

Някои от безработните дори отказват да сключат еднодневни договори по същата причина. Анализа сочи, че страховете на хората се засилвали от това, че трябва да декларират пред колко пари са получили от еднодневни договори пред бюрото по труда.

По тази причина се предлага това задължение на безработните да отпадне. 81 000 еднодневни договори са били заявени от земеделски производители през втората половина на 2015 г., когато текстовете за тях влязоха в сила. От тях не са били употребени около 8000 договора.

Договорите за временна заетост бяха въведени през 2015 г., за да могат безработните да бъдат наемани легално за кампании по бране на плодове и зеленчуци. При тях се внасят осигуровки, но хората не губят право на помощи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: помощи | безработни | договори | зоокът | преводачи | Spirits Selection | BTL

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини