Заплаха за потребителите на Facebook заради нова промяна

Социалната мрежа премахна важна опция, свързана с профилите в нея

15:02 09.04.2016

Почти незабележима промяна в страницата за вход на социалната мрежа Facebook значително променя начина, по който използваме един от най-популярните сайтове в света, сигнализират потребители.

От няколко дни част от тях не виждат стандартното поле за избор дали данните им за достъп да бъдат запаметени, или не. Това не прави особено впечатление, но всъщност означава, че всеки, който използва вашия компютър, ще може директно да влезе в профила ви, ако специално не се сетите преди това да излезете с бутона Log Out (отписване).

А е твърде вероятно първите няколко пъти да не се сетите, защото дизайнът на страницата за вход не е променен по абсолютно никакъв начин. Липсва и уведомление за премахнатата функционалност.


Това значи, че ако забравите да излезете от профила си на неподходящо място, трябва да стигнете до друго устройство, да влезете в социалната мрежа и да се заровите в търсене на настройката за активни потребителски сесии, където вече можете да „изключите” мястото на последното си влизане (всичко това ако някой междувременно не ви е сменил паролата и не е започнал да публикува забранени неща в поредица от статуси).

Като цяло, сложна и доста стресираща операция за обикновения потребител, особено когато е свикнал просто да затвори браузъра си с което автоматично да се „отпише“.

Много конкурентни сайтове като Twitter и LinkedIn работят по същия начин, а мобилната версия на Facebook никога не е позволявала вход без запомняне на устройството, но за хиляди потребители на служебни и публични компютри изчезването на кутийката с надпис „Запомни ме” означава промяна в начина на ползване на социалната мрежа.

Не бива и да се забравя, че за много хора Facebook през последните години се превърна в основна платформа за лична и бизнес комуникация. Поради тази причина и „кражбите” на профили вече не са само неприятна шега, а могат да нанесат сериозни щети.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компютър | сигурност | потребители | профил | Хашим Тачи | котировки на петрола | електронни услуги на НАП

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини