Доларът пада заради опасения около търговската политика на Тръмп

Еврото продължи да се покачва след скромните печалби в петък

Днес  доларът поевтиня след спада на доходността по облигациите заради данни, показали по-слаб от очакваното ръст на американската икономика. Опасенията около протекционистичната търговска политика на Тръмп също навредиха на долара. Последното действие на Тръмп беше през уикенда, когато забрани временно пътуването на хора от седем държави с преобладаващо мюсюлманско население.

Долар/йена слезе на 114.40 след покачването в петък до 115.38, което беше най-висока стойност след 20 януари. Еврото продължи да се покачва след скромните печалби в петък и достигна 1.0739.

Тръмп, който предпочита двустранните споразумения пред мултинационалните като транстихоокеанското сътрудничество, миналата седмица предложи клаузи, спиращи валутната манипулация при двустранните договорки. Предложението се разглежда като натиск към търговските партньори да приемат по-слаб долар. Тръмп вече намекна, че не иска силен долар, тъй като това прави американският износ по-малко конкурентен.

В петък данните показаха, че БВП в САЩ е нараснал на годишна база с 1.9% през последните три месеца на 2016 г., в сравнение с ръст от 3.5% през третото тримесечие. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за покачване от 2.2%.

Долара е волатилен след встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари. Фокусът на пазарите е раздвоен между протекционисткото му отношение, което е негативно за валутата и надеждите за фискални стимули от неговата администрация, което се счита за положително за валутата.

Доларовият индекс падна в четвъртък до седем седмично дъно от 99.79 преди да скочи в петък до едноседмичен връх от 100.82. Днес той е на нива от 100.32.

Извън Тръмп, пазарите следят монетарната политика като тази седмица ЯЦБ, Фед и АЦБ имат редовни заседания. От нито една от трите не се очакват промени, но са възможни коментари, които да засегнат валутите.

Паундът нарасна до 1.2594 срещу щатската валута, заличавайки по този начин загубите от петък.

Австралийският долар минимално нарасна до 0.7556, както и новозеландския до 0.7272.

Ликвидността в Азия беше по-ниска, тъй като финансовите пазари в Хонг-Конг, Китай и Сингапур бяха затворени по случай празниците за Лунната нова година.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | пазари | валути | McLaren Speedtail

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини