Защо е по-добре да пишем sms с латински букви, а не на кирилица

Обяснението дават от Комисията за регулиране на съобщенията

Снимка: Pixabay
21:04 06.02.2017
Писането на кратки текстови съобщения (sms) се оказва по-изгодно с букви от латиницата, вместо с кирилица на чист български език. Това стана ясно, след като във Facebook започна дискусия от потребители на мобилните оператори защо компаниите таксуват на различни цени съобщенията, написани с латински букви и на български език.

Въпросът бе отнесен и до регулатора в сектора - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино", отговори Веселин Божков, председател на КРС.

Според него не може да става дума за някакво дискриминационно отношение към българите или към гражданите на останалите страни членки на ЕС, в чиито азбуки има повече символи от основната латиница. 

Потребителите трябва да знаят, че съобщение на латиницата се кодира със 7 бита, а на кирилица с 16 бита. 

Когато есемесът има повече от 160 символа за латиница и 70 за кирилица - автоматично започва ново съобщение. Божков добавя, че с 16 бита се кодират и съобщенията на гръцки, както и на азбуки, които имат допълнителни символи на латиница - такъв е случаят в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, прибалтийските държави.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: sms | КРС | съобщения | кирилица | международни финансови пазари | къмпинг Градина | Mahanakhon Bangkok SkyBar | 1 август