Кои са рисковете пред пазара на имоти в Централна и Източна Европа

Инвестициите в имоти в този регион се оценяват на 11.8 млрд. евро през 2016 г.

Кои са рисковете пред пазара на имоти в Централна и Източна Европа
4148 ~ 2 мин. четене

Интересът към недвижими имоти в Централна и Източна Европа продължава да расте през 2016 г. В последните години пазарът е все по-динамичен и ще продължава да се развива през 2017 г. Както пред всеки друг сектор, така и пред стабилните нива на продажба на имоти в района има рискове. 

Негативно на пазара на имоти в Централна и Източна Европа може да се отразят няколко глобални фактора. Сред потенциални рискове в района е повишението на приходите от облигации (с очакванията за инфлация и поведението на щатската валута), наблюдавано на световните пазари от миналото лято. Държавите в региона са сравнително защитени и могат да останат такива, ако политическата нестабилност в Западна Европа продължи да бъде факт. 

Например, дългът в Китай, който може да дестабилизира световните финансови пазари, както и данъчните рискове, породени от популистка политика, подобна на тази на Тръмп, също може да се отрази негативно на недвижимото имущество. Съкращаване на европейското финансиране на държавите в ЦИЕ в резултат на санкции за неспазване на разпоредбите на Европейската комисия или поради политическа нестабилност, също може да се окаже риск за имотния сектор. Това показва последното проучване на фирмата за услуги в сферата на недвижимите имоти Colliers International.

Обемът на инвестиционните транзакции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2016 г. показва добри резултати, достигайки 11.8 млрд. евро. С изключение на Полша, притокът на инвестиции за региона през настоящата година ще доближи и даже може да надмине този през 2016 г.

„Докладът представя като цяло позитивна прогноза за сектора на недвижимите имоти през 2017 г., но отчита и значителен риск по отношение на нивата на възвръщаемост, който трябва да се има предвид. Високите стойности на потребление ще предизвикат ръст на БВП и развитие на сектора на услугите, както и ще стабилизират наемните нива в сегментите на търговските и индустриалните имоти.“ Това коментира Марк Робинсън, старши специалист проучвания в Colliers CEE.

В сектора на търговски площи ще се наблюдава продължаващо нарастване на наемите и значителен интерес от инвеститори. Факторите потвърждаващи засилен растеж при този тип имоти са потреблението и работните заплати, които се очаква да останат стабилни, подкрепени от проучвания на нагласите и растяща инфлация. Увеличението на БВП в ЦИЕ в резултат на потреблението и развитието на износа. Ниските цени на валутите в държавите в региона, съотнесени към еврото, създават конкурентно предимство на пазарите на труда в тях. В сферата на търговските площи обаче трябва да се отчете като риск развитието на електронната търговия.

Вероятен риск при ценообразуването на първокачествени имоти, като разлика между възвращаемост при покупка и лихвен процент на дълг. Да не се очаква, че при покачване на лихвите ще се повишат и възвращаемостите, особено в първото полугодие на 2017.

„Проучването ни е в подкрепа на убеждението, че наемите на търговски площи в ЦИЕ ще продължат да бъдат стабилни. Това се вижда и от друго изследване на Colliers, разглеждащо наемните нива в първокласни търговски центрове през четвъртото полугодие на 2016 г.“ ,коментира Марк Робинсън.

Подкрепи Economic.bg