Алкохолът и цигарите трябва да са с нови бандероли от 1 януари

Нововъведение при бандеролите за тютюневи изделия е поставянето на QR код с линк към финансовото министерство

17:01 26.09.2017
От 1 януари 2018 г новопроизведените тютюневи изделия и алкохол ще се продават с нови бандероли. Образци вече са утвърдени от министъра на финансите Владислав Горанов. Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия e 0.013 лв., а за алкохолни напитки – 0.032 лв.

Нововъведение при бандеролите за тютюневи изделия е поставянето на QR код, съдържащ URL линк до уеб страницата на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код, обясняват от Министерството на финансите.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпване на количеството, но не по-късно от 31 декември 2018 г. Дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и както бюджетът, така и търговците на едро и на дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните стоки, облепени със стар бандерол. Лицензираните складодържатели трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Образец на новия бандерол за тютюневи изделия, предназначени за реализация на вътрешния пазар:

Образец на новия бандерол за бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol, предназначени за реализация на вътрешния пазар:В съответствие с чл. 20, ал. 1 от Закона за безмитната търговия, бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol, предназначени за търговските обекти, които са лицензирани за безмитна търговия, се продават само с поставен върху потребителската опаковка бандерол, на който е написано "Duty Free":Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки. Издава се от Министерството на финансите по утвърден проект и се закрепва върху потребителската опаковка на изделията, подлежащи на облагане с акциз, по такъв начин, че отварянето на опаковката е невъзможно без да се наруши целостта на бандерола. Образците на бандероли включват комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат. Всеки стикер има определени реквизити: серия, номер, литраж и алкохолен градус (при алкохолните напитки) и цена (при тютюневите изделия).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: алкохол | акциз | тютюневи изделия | бандероли | нови бандероли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ