Русия купува огромни количества злато

Някои анализатори смятат, че това е предупредителен изстрел срещу САЩ

Русия се завърна ударно на пазара на злато, като по данни на Централната банка през януари са закупени 1 млн. унции, което се равнява на 37 тона златни кюлчета. Този ход идва, след като през декември Москва не купи нито една унция. Тогава анализаторите коментираха, че липсата на активност е знак на добра воля към САЩ и администрацията на Доналд Тръмп.

Купуването на кюлчета е свързано с продажбата на долари, което пък води до обезценяване на американската валута.


Централната банка на Русия беше особено активна при покупките на злато в последните месеци от управлението на предишния американски президент Барак Обама. Най-голямо количество бе прибавено към резервите на централната банка през октомври 2016 г., когато бяха придобити 1.3 млн. унции (48 тона) – най-голямото количество, добавяно в резерва на Централната банка от 1998 г. насам. През ноември бяха купени други 1 млн. унции.

Някои анализатори виждат в хода на Русия през януари „охлаждане“ на отношенията със САЩ и предупредителен изстрел от страна на руския президент Владимир Путин към американския си колега.

За цялата 2016 г. руските златни резерви са нараснали със 199.1 тона.

Редуцирането на системния риск, валутните войни и обезценката на долара, еврото и останалите основни валути доведе до продължителна диверсификация в златни кюлчета не само от страна на Русия, но и от страна на други големи централни банки, като тази на Китай например.

Между 2013 и 2015 г. имаше постоянно спекулации, че Русия ще трябва да продава златните си резерви, за да се справи с обезценката на рублата и поевтиняването на петрола. Това в крайна сметка не се случи, а според Zero Hedge е много по-вероятно Русия да продава долари и евро и да продължи да диверсифицира валутните си резерви с трупане на още злато.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ) в момента Русия има три пъти повече злато, отколкото през 2005 г. А през последните години не спира да трупа още и още. Към края на 2016 г. Руската централна банка разполага с шестия най-голям златен резерв, като преди това са само САЩ, Германия, Италия, Франция и Международният валутен фонд (МВФ).


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: злато | Доналд Тръмп | резерви | Владимир Путин | кюлчета