Всяка линейка ще има паник бутон и GPS

Прокуратурата ще образува бързо производства при нападенията срещу лекари, договориха на среща здравният и вътрешният министри и главният прокурор

Снимка: Икономика
17:02 17.07.2017
Здравното министерство ще оборудва всички линейки с паник бутони, GPS система, и с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след среща с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров по повод зачестилите нападения над медици, съобщава Нова тв.

От МВР ще изготвят предписания до всички болници, които разполагат със спешни приемни отделения. Независимо дали в тях се предписва увеличение на охраната или на видеокамерите, болничните директори ще трябва да намерят средства да изпълнят указанията.

Ще бъдат издадени указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзка с управителите на болници със спешни центрове. Целта е да се създаде механизъм между здравните заведения, МВР и прокуратурата, който да обезпечи незабавна реакция на полиция и прокуратура при нужда, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

До районните прокуратури ще бъдат дадени и указания за бързи производства по случаи с нападения над лекари.

От началото на годината са регистрирани 52 случая на насилие над медицински екипи, каза здравният министър. 

Статистиката на прокуратурата сочи, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лекари | нападения | линейки | паник бутон | GPS система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини