България се включва в дело срещу ЕК заради новите еконорми за ТЕЦ-овете

Двете държави искат отмяна на решението на ЕК от 31-ви юли 2017 г. и Полша вече е завела дело срещу Комисията пред Общия съд на ЕС

България подкрепя Пошла в дело срещу Европейската комисия, което Варшава е завела пред Общия съд на Европейския съюз заради приетите по-строги правила за емисиите от електроцентралите в алианса. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет днес.

Двете държави искат отмяна на решението на ЕК, взето на 31 юли 2017 г. То е за най-добри налични техники за големите горивни инсталации и залага нови по-стриктни изисквания за вредните емисии и въпреки силното лобиране срещу приемането му (включително и от представители на България).

В позицията на страната ни се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации. В нея се казва още, че приетото от Комисията тази година решение се завишават в значителна степен изискванията към топлоелектрическите централи по отношение на емисионните нива на вредни вещества в атмосферата.

"Страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ подход при следващи действия", каза след заседанието на МС министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че ако не отговарят на новите условия, операторите на въглищните централи трябва или да поискат дерогация (изключение) от тях, доказвайки, че разходите им за екологизация многократно ще надвишат ползите за околната среда, или да спрат работа. Министър Петкова подчерта, че позицията на българското правителство е ясно изразена – страната ни е гласувала против референтния документ. Налице е и политически консенсус по темата.

За да се изпълнят новите изисквания у нас се налага инвестирането на значителни финансови средства от топлоелектрическите централи, които произвеждат над 40% от електроенергията в България, пишат още в позицията ни.

Още миналата година, месец след като излезе решението на ЕК България заяви, че иска да се присъедини към коалицията, оглавявана от Полша, за обжалване на решението на Европейската комисия.България, Германия, Полша и Чехия бяха най-активните противници на въвеждането на новите норми.

България и Полша са силно зависими от въглища за енергия, тези централи са гръбнакът на електрическите ни системи. Полша е изправена под натиск, но получава и стимули за преминаване към чисти енергийни източници, които са приятелски настроени към околната среда. Влиянието на минната индустрия и в двете страни е много голямо. Полското правителството неколкократно е заявявало, че не иска да се откаже от добива на въглища, който е движещата сила на икономиката в южния индустриален регион на Силезия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | съд | дело | Полша | Европейска Комисия | екологични норми | Тецове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини