H&M затвори всичките си магазини в Южна Африка след погроми (видео)

Демонстранти вилняха в обектите заради расистка реклама

08:02 15.01.2018
H&M затвори всичките си магазини в Южна Африка този уикенд. Причината са погроми и разрушения на местни жители в няколко от обектите.

Те идват като акт на протест срещу расистка реклама, в която тъмнокожо дете носи суитчър с надпис "най-сладката маймунка в джунглата" (coolest monkey in the jungle).

Рекламата се появи на британската версия на онлайн магазина на шведския търговец на дребно.Някои потребители на социални медии споделиха кадри, на които се вижда как демонстрантите събарят и хвърлят поставки за дрехи на земята.

H&M излезе с изявление, че "е наясно с последните събития в няколко от нашите магазини в Южна Африка" и "временно" затваря всички магазини в страната. Според уебсайта на компанията, H&M има 17 търговски обекта в Южна Африка.

"Нито един човек от екипа на компанията или от клиентите не са пострадали", се допълва в изявлението.

"Наблюдаваме ситуацията и сме готови да отворим магазините отново, когато е напълно безопасно", казват от компанията.

Реакциите срещу рекламата започнаха още миналата седмица, като много известни личности и потребители на социални мрежи активно реагираха срещу нея. От компанията веднага я свалиха и заявиха, че ще проучат как се е стигнало до нейната поява на сайта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: реклама | протести | магазини | Южна Африка | расизъм | HM | погром