България ще придвижи напред договора ЕС-Япония за свободна търговия

Какво важно си казаха Шиндзо Абе и Бойко Борисов

България ще придвижи напред договора ЕС-Япония за свободна търговия
1096 ~ 2 мин. четене
България ще работи за максимално бързо финализиране на споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с японския си колега Шиндзо Абе. Това е първото официално посещение в България на японски министър-председател.

На пресконференция в МС Борисов заяви, че правителството ще положи цялата си воля и усърдие максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса.

Шиндзо Абе от своя страна заяви, че е добре да се засилят икономическите отношения между двете държави и съобщи, че с одобрението на българския премиер и след среща с деловите среди на Япония, които са в състава на официалната делегация, е било решено да бъде стартиран японски бизнес форум и изрази желание това да се превърне във възможност за по-нататъшно навлизането на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите.

Борисов информира, че на срещата между деловите среди са били обсъдени възможностите за сътрудничество в електрониката, автомобилостроенето, туризма, културата, селското стопанство.
Японският премиер Шиндзо Абе заяви още, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. По думите му Япония се е фокусирала върху стабилността на региона.

„Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със съдействието на България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения", каза Абе.

„Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японския министър-председател. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона, каза още японският премиер. 

След срещата в Министерския съвет двамата лидери и делегациите присъстваха на официална вечеря, на която премиерът Абе връчи на Борисов кимоно екип и сертификат за 6-и дан от Международната карате организация по Киокушин-Кан.

Днес визитата на японския премиер продава със среща с президента Румен Радев.
Подкрепи Economic.bg