В България вече има производство на бронирани автомобили

Инвестицията на двете компании е за 5 млн. лв.

15:41 22.05.2018

Първият завод за бронирани автомобили в България отвори в град Самоков. Две дружества от отбранителната индустрия - „Самел-90“ и „Интернешенъл Арморед Груп БГ“, са обединили усилията си в компания „САМАРМ” за ново производство и оборудване на различни видове бронирани машини.

Инвестицията на стойност от близо 5 млн. лв. е за оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. Технологията отговаря на най-съвременните изисквания на НАТО. Първите български автомобили вече са произведени и бяха представени на откриването.

Собственикът на „Самел-90“ инж. Петър Георгиев, изтъкна, че над 50 години фирмата предоставя комуникационно обслужване и произвежда радио смутители, като 90% от продукцията е предназначена за износ. По думите му ноу-хау по проекта може да достигне стойност от 50 млн.лв.

„Интернешенъл Арморед Груп“ има 20 годишен опит в областта на дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави, добави д-р инж. Антон Стефов, изпълнителен директор дружеството.

На събитието присъства и зам,-министърът на икономиката Лъчезар Борисов който каза, че се отчита тенденция на повишаване на инвестициите в производството.

Той посочи, че Министерство на икономиката работи за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции, като през последната година ускорено се развива машиностроенето и автомобилостроенето, за което свидетелства и днешната инвестиция, която е част от реализирания ръст от 7.2% на инвестициите в страната през първото тримесечие на 2018 г.

По думите му реализирането на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места. „Оценяваме високо непрекъснатия стремеж да се развиват производствените мощности, да се разширява и усъвършенства гамата на произвежданите продукти, да се въвеждат съвременни технологични и иновативни решения в сферата“, допълни той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Самоков | машини | Самарм | производство бронирани автомобили

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини