1600-тонна платформа минава по улиците на Бургас

Въпреки взетите мерки, машината изпотроши плочки и бордюри на някои от улиците по маршрута й

4274 ~ 1 мин. четене

В ранните сутрешни часове започна транспортирането на първия от двата огромни реактора до новата рафинерия в Бургас. Както е известно преминаването на самоходната платформа от над 1 600 тона – най-тежкият товар преминавал някога през нашата страна, се заснема от Discovery Channel за предаването „Мега заводи”.

Тази сутрин гигантската машина спря тролеите в Бургас и блокира центъра на града за часове. Саксиите с дървета по улиците бяха окастрени, а част от тролейбусната мрежа и светофарите - премахнати, за да не бъдат съборени.

Мегатоварът обаче успя да изпотроши бордюрите и плочките по някои от улиците, въпреки поставените листове легирана стомана, дебели един сантиметър. Придвижването се забави и заради трудностите, които платформата срещна по много тясната част на булевард „Демокрация", между Морската градина и къщите в центъра на Бургас.

Съоръжението, което е високо близо 9 метра, широко над 6 и дълго 57, се направлява дистанционно. Заради огромната тежест, самоходната платформа пъпли по улиците с по-малко от километър в час.

На 15 септември същата операция ще бъде повторена и с втория реактор на "Лукойл". Двете съоръжения за рафинерията бяха докарани по море със специален кораб. Близо година е продължила предварителната организация по превоза.

Подкрепи Economic.bg