Алекс Фъргюсън се оттегля от Юнайтед

Решението да се оттегля е нещо, върху което съм мислил изключително дълго време. Сега е правилният момент да го направя, посочи в прессъобщение легендарният мениджър

Легендарният мениджър на най-титулуваният английски футболен отбор Манчестър Юнайтед – сър Алекс Фъргюсън, отбяви, че се оттегля от поста в края на шампионата. Информацията бе потвърдена от пресслужбата на клуба.

"Решението да се оттегля е нещо, върху което съм мислил изключително дълго време. Сега е правилният момент да го направя. За мен е важно да оставя възможно най-силната организация в Манчестър Юнайтед за моя наследник и сега смятам, че съм постигнал точно това. Качеството на сегашния състав, който спечели 20-ата титла и балансът на възрастта в него, поставя основите за предстоящи успехи в бъдеще", заяви мениджърът.

"През последното десетилетие собствениците на тима осигуриха платформата да управлявам Манчестър Юнайтед по най-добрия възможен начин. Освен това имах късмета да работя с талантлив и достоен за доверието ми изпълнителен директор като Дейвид Гил. Изключително благодарен съм на всички тях", добави още Фъргюсън.

Мениджърската кариера на сър Алекс Фъргюсън започва през юни 1974 г. в отбора на Ист Стърлингшър. Там той прекарва 117 дни, като постига седем победи, две равенства и три загуби. Скоро след това поема Сейнт Мирън, където остава до 1978 г., когато застава начело на гранда Абърдийн. Запазва поста си при червено-белите до 1986 г., като по време на престоя си възражда отбора, довеждайки го до завоюването на Купата на носителите на национални купи (КНК) след победа на финала над Реал Мадрид през сезон 1982-1983 г.

Фъргюсън поема ръководството на Манчестър Юнайтед на 6 ноември 1986 г. Оттогава насам клубът спечели 38 трофея, в т.ч. Шампионската лига (2 пъти), КНК, Висшата лига на Англия (13 пъти). Към тези трофеи той добави 5 купи на Англия и 4 купи на Лигата.

Решението за бъдещето на мениджъра трябваше да бъде обявено навременно и по подобаващ начин, тъй като през август част от акциите на клуба бяха пуснати на нюйоркската фондова. Това налага спазването на стриктни правила при представянето на информация около промени в структурата на клуба.
Коментари: 0