2012 г. е рекордна по усвояване на евросредства

ОП "Транспорт" е програмата шампион, отчете министър Дончев

Томислав Дончев:

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

По отношение на усвояването на евросредствата България премина през една много успешна 2012 г. В рамките на нея страната успя да мобилизира договарянето на целия си финансов ресурс от ЕС. Абсолютният шампион по усвоени средства е Оперативна програма "Транспорт". Това обобщение направи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който заедно с премиера Бойко Борисов и зам.-финансовият министър Карина Караиванова представи отчет за договорените и усвоените средства от ЕС за миналата година.

България вече е договорила целия финансов ресурс и е платила една трета от средствата по оперативните програми. Към края на 2012 г. имаме договорени 12.7 млрд. лева или над 100% от парите за периода, отчете Дончев.

Министърът заяви, че за периода 2007 - 2010 г. България е успяла да договори близо една-трета от финансовия ресурс, почти една-трета е била договорена и през 2011 г. и около една-трета в рамките на 2012 г.

„2012 г. е рекордна по отношение обем плащания. Ако 2007-2011 г. имаме плащания малко повече от 2.9 млрд. лв., само за 2012 г. те са близо 2.5 млрд. лв. Всичко това се случва в режим на работещи седем оперативни програми, нито една спряна", каза още министър Дончев.

Отличниците сред оперативните програми са "Транспорт", "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентноспособност". Транспортната програма, по думите на Дончев, е абсолютният шампион с усвоен 45% от целия финансов ресурс.

Министър Дончев и зам.-финансовият министър Караиванова отчетоха, че администрацията, обработваща проектите, изпраща "изключително чисти заявки" към Брюксел. Именно липсата на грешки според Караиванова е причината да нямаме и загубени средства през миналата година.

На свой ред премиерът също отчете, че България е една от страните с най-малко грешки, откривани от Брюксел. "Нашата администрация е жестока, изключително строга", заяви премиерът. Той отново подчерта, че България е една от малкото страни, на които през миналата година Брюксел е изплатил всички средства.

Минималната цел за 2013 г. е удвояване на резултата от 2012 г., като плащанията ще са не по-малко от 65%, заяви още министър Дончев. Той припомни, че до края на тази година трябва да има готов договор за партньорство с ЕК и одобрени оперативни програми.

Подкрепи Economic.bg