4 спешни медицински кабинети на Летище София

Лекарските екипи са денонощно на разположение на пътниците и гостите на аеропорта.

5088 ~ 2 мин. четене

1500 пациенти на възраст от 2 до 92 години са минали през четирите спешни медицински кабинети на Летище София от началото на годината до октомври. Сериозните случаи са около 150. Екипи от лекар и координатор реагират незабавно при необходимост и са на разположение на пътници, гости и служители на столичния аеропорт 24 часа в денонощието, разказа Даниела Велева, пресдиректор на Летище София за www.economymagazine.bg .

На всеки от терминалите на аеропорта са разположени по два кабинета за спешна медицинска помощ. Единият е в публичната зона и обезпечава медицинско обслужване на пътници, служители и гости на летището. Другият е в граничната зона и в него могат да получат бърза помощ пътници, преминали проверка за сигурност, граничен и митнически контрол, без да се налага да пресичат границата обратно.

Кабинетите са оборудвани с модерна животоспасяваща апаратура - дефибрилатори, кислородни апарати за обдишване, аспиратори, оксикард, кардиограф. При необходимост медицинските екипи използват и съвременен автомобил за реанимация.

Всички лекари са със задължителна практика и опит от работа в звена за „спешна помощ”. Те извършват процедури, необходими за съставяне на първична диагноза и преценяват необходимостта от насочване на пациента към здравно заведение. Медиците анестезиолози, интернисти, невролози, педиатри, оказват първа помощ непосредствено преди полет, на изхода или в самолета, с всичко необходимо – от носилка и надуваеми шини, до дефибрилатор.

Важно задължение на медицинската служба на Летище София е участието й в аварийно-спасителни дейности, или при извънредно кацане на самолет заради пътник, изпаднал в тежко състояние по време на полет.

 До 3 минути след приемането на сигнала медицинските екипи са на стоянката на перона с линейката, готови за адекватна и бърза реакция..

От началото на годината до октомври, през четирите спешни медицински  кабинети на Летище София са преминали около 1500 пациенти на възраст от 2 до 92 години. Сериозните случаи са около 150.

Наскоро през Терминал 1 за Лондон пътувала млада жена. Тя преминава гранична проверка и влиза в салона, в който се изчаква за отвеждане до самолета. Изведнъж й прилошава и пада на земята. Настава суматоха. Пристигналият след минути лекарски екип на Летище София установява липса на сърдечна дейност и спонтанно дишане. Младата лекарка запазва самообладание и без да губи ценно време започва незабавно сърдечен масаж, обдишване и обработка с необходимите медикаменти. До пристигането на повикания екип от „Бърза помощ” пътничката е с възстановени жизнени функции, стабилизирана и качена на носилката в добро състояние.
Когато екипът на спешния кабинет на Летище София започва да прибира използваната апаратура и медикаментите, изведнъж се чуват ръкопляскания - ръкопляскат всички пътници и служители, станали неволни свидетели на инцидента.
„Това е момент, който ще си спомняме винаги с вълнение. Докато се борехме за живота на момичето сме „изключили”, че ни наблюдават толкова хора. И когато започнаха ръкоплясканията, отначало не разбрахме, че са за нас. Усещането е невероятно, споделят медиците от екипа и лаконично завършват: Такава ни е работата - напрегната, но и удоволетворяваща”.

Подкрепи Economic.bg