40% от обществените поръчки са уредени

Едни от най-рисковите обекти са енергийни компании и здравни заведения

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Близо 40% от тръжните процедури при провеждането на обществени поръчки са уредени, така че да бъдат спечелени от конкретна фирма, съобщи вестник „Труд”. Едни от най-рисковите обекти са енергийни компании и здравни заведения, отбелязва още медията.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила нарушения в 39.9% от проверените случаи. АДФИ е установила, че без проведен конкурс са изхарчени близо 100 млн. лв. Проблемът е следствие от различни фактори, сред които е невъзможността на Агенцията по обществени поръчки да проверява всички обявени конкурси. Тя успява да провери едва 9% от тях.

От друга страна, фирмите, които имат съмнения за уредени обществени поръчки, се обръщат към Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която от началото на годината до сега е установила, че 35% от проверените от регулатора конкурси са нагласени.

До момента през 2013 г. в КЗК са внесени общо 1161 жалби по различни търгове за обществени поръчки, като органът се е произнесъл по половината от тези случаи, връщайки конкурсите в начален етап. Като най-чести нарушители се посочват общините. Съществуват обаче и примери за измами, в които участва и централната власт, допълва изданието.

Подкрепи Economic.bg