600 млн. лв. за пречиствателни станции по морето

Созопол е единственият град по морето с над 10 000 жители без съоръжения за отпадни води

Около 600 млн. лв. ще бъдат вложени в пречиствателни станции за отпадни води по Черноморието до края на 2014 г. Средствата са по оперативна програма "Околна среда", предаде бТВ. В момента 6 населени места по крайбрежието ни нямат никакви пречиствателни съоръжения.

Такъв пример е Созопол, който е единственият град по морето с над 10 000 жители, без съоръжения за пречистване на отпадните води. Преди началото на новия туристически сезон беше направено аварийно заустване на 60 метра навътре и 8-9 метра дълбочина. Водата, която се влива в морето е тази, която излиза от мръсните канали.

„Като се съберат много хора отпадъците са много повече. На този етап почти на 90% от отпадните води отиват в морето, без да бъдат пречистени. Населението на Созопол става все по-голямо и необходимостта от пречиствателна станция е крещяща”, заяви кметът на курортното градче Панайот Рейзи.

Въпреки това, няма данни, че водата за къпане около Созопол е замърсена и вредна за човека.

Регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна и Бургас следят за замърсявания в 89-те зони за къпане по българското Черноморие. През последния сезон проблеми е имало само в 4 от тях - южен и офицерски плаж във Варна, Златни пясъци и попския плаж в Царево.

Община Созопол кандидатства за финансиране от оперативна програма "Околна среда" за около 73 млн. лв. за строеж на пречиствателна станция и дълбоководно заустване. От кметството се надяват, че ще могат да започнат проекта още през есента.

Коментари: 0