AirAsia и Tata създават обща авиокомпания в Индия

Малайзийският нискотарифен превозвач ще инвестира първоначално 15 млн. долара

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Офертата на малайзийския нискотарифен превозвач AirAsia за създаването на авиокомпания в Индия е спечелила одобрение на правителството в страната. Това ще бъде първата чужда компания, която ще направи опит да отговори на нарастващото търсене на авиационни услуги в Индия. Превозвачът AirAsia India ще бъде съвместно дружество между авиокомпанията и добре познатата Tata Group, пише BBC.

Авиационният пазар в Индия, който през последните години претърпя сериозни загуби, беше отворен за чуждестранни инвестиции през миналата година. В момента правителството в страната позволява на чужди дружества да притежават до 49% от местна авиокомпания.

AirAsia, която е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Азия, ще направи първоначална инвестиция от 800 млн. индийски рупии (15 млн. долара) и ще притежава 49% от новия превозвач, а Tata Sons ще има 30% от акциите.

Малайзийската компания е известна като пионер сред азиатските нискотарифни превозвачи. AirAsia вече изпълнява полети до индийските градове Бангалор, Кочин и Ченай.

Авиокомпаниите в Индия индустрия затъват в загуби заради растящите цени на горивата и интензивната ценова конкуренция. Само един от шестте основни превозвача в страната - Indigo е на печалба за миналата година.

Подкрепи Economic.bg