Акциите на Apple удариха нов връх, Facebook с ново дъно

Технологичните индекси се понижиха след спад при Microsoft, Intel и Cisco

Снимка: колаж: Антон Ковачев

Акциите на технологичния гигант Apple се изстреляха до нов исторически рекорд в понеделник, докато книжата на най-голямата социална мрежа Facebook продължиха срива, достигайки ново дъно.

В ранните часове на търговията в САЩ капитализацията на Apple нарасна с още 1,6%, а цената за акция достигна 658,20 долара. По-рано дори бяха сключени сделки на нива 658,98 долара. Растежът се движеше от очакванията за старта на iPhone 5 през септември. Книжата на Facebook губят около 1% до 18,87 долара за акция, като успяха да се сринат и до 18,75 долара. След това книжата успяха да се изстрелят и над 660 долара. Това означава, че капитализацията на социалната мрежа се е сринала с над 50% от първичното публично предлагане през май досега. Акциите бяха записани на цена 38 долара за брой.

Не само Facebook губеше сред социалните мрежи. Инвеститорите видяха как капитализацията на Yelp Inc. се срина с близо 7%, а книжата на Groupon заличиха 1,5%. Акциите на Zynga Inc. бяха на положителна територия, след като добавиха над 1% към стойността си.

Технологичните индекси се оцветиха в червено. Nasdaq Composite се понижи с 0,5% до 3062 пункта, а Morgan Stanley High Tech 35 Index заличи 0.7%. Philadelphia Semiconductor Index загуби 1,3%.

Технологичният сектор беше поведен надолу от акциите на Cisco Systems, които изтриха над 1% от стойността си, докато книжата на Microsoft загубиха малко под 1%. На положителна територия се търгуваха Hewlett-Packard и Dell, които спечелиха около и над 1%. Тази седмица се очаква двата гиганта в производството на компютри да обявят резултатите си.

Коментари: 0