Слънчев бряг - "лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели"

Така описва родния курорт германският вестник "Зюддойче Цайтунг"

Репортаж на немския в. "Зюддойче Цайтунг" /Sueddeutsche Zeitung/ критикува остро обстановката по българското Черноморие. В обемен материал изданието описва какво представлява една почивка в родния комплекс Слънчев бряг за германските туристи.
    
"Лято, слънце и алкохол на ниски цени. Слънчев бряг отдавна се "кичи" с тази слава и привлича мераклиите за евтина ваканция“, започва репортажът. Какво обаче заварва туристът? Според автора - „Лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели. Освен това - персоналът е нелюбезен, а храната – неприемлива“.
    
Впечатленията опират и на крайно негативната оценка на един от четиризвездните хотели в комплекса, която той е получил в портала "Holidaycheck".

Оказва се, че Слънчев бряг е рай за търсещите изгода туристи, тъй като разходите за летуващите в България възлизат на около 51% от средностатистическите за Европейския съюз (ЕС). В родния комплекс е по-евтино, отколкото в Гърция, Египет, Тунис или Турция. Затова, отбелязва изданието иронично, туристите получават онова, за което са си платили.
    
"По принцип, пише вестникът, туроператорските фирми въобще не би трябвало да предлагат хотели, чиито добри оценки са само 22 процента. Въпреки негативния си имидж въпросният оценен хотел обаче е в програмата на много от агенциите - заради ниската цена, на която излиза ваканцията".
    
В статията се говори още за престъпността по курортите у нас. Бургас „изглежда дружелюбен и чист, но най-вероятно има и тъмните си страни“ – там процъфтява търговията с новородени, описана дори във филм, който наскоро е бил излъчен по немската телевизия ZDF. Авторът на репортажа припомня негативната оценка на Европейската комисия (ЕК) относно престъпността у нас и помества няколко думи за организираните групи у нас.
    
"Българските престъпни банди действат в 15 държави от Европейския съюз и са се специализирали в измамите с банкови карти и търговията с хора. По курортите прането на пари е много разпространено - в България са построени много луксозни хотели и курортни селища, чиито същински собственици са неизвестни“, се казва в материала.
    
За капак на всичко, немските туристи попадат в съвсем чужда за тях обстановка, тъй като основният туристически поток към Слънчев бряг е от „весели семейства от Чехия и Румъния, Полша, Русия, Украйна“. Работата е там, че „за германците това е чуждо обкръжение, разбирането е трудно, предубежденията са големи - Украйна е много далеч за повечето граждани на Федералната република“.

Коментари: 0