Apple пласира облигации за 17 млрд. долара

Рекордните постъпления ще помогнат на компанията да избегне данъците върху средствата, които държи в чужбина, както и да компенсира инвеститорите за сериозния спад на акциите

64 ~ 1 мин. четене

Американският технологичен концерн Apple пласира облигации за рекордните 17 млрд. долара. Това бе най-голямата корпоративна дългова сделка в историята, в която емитентът не е банка, съобщава Financial Times.

Компанията емитира дългови книжа с плаваща лихва за 3 млрд. долара и с фиксирана лихва за 14 млрд. долара с падеж от 3 до 30 години. Търгуването е било белязано от силно търсене, като то е достигнало дори 50 млрд. долара.

Предишната най-голяма облигационна сделка, в която емитентът не е банка, е била през миналия ноември на отделилата се от Abbott Laboratories AbbVie. Пласираните тогава облигации са били за 14.7 млрд. долара.

Рекордните постъпления ще помогнат на компанията да избегне данъците върху средствата, които държи в чужбина, както и да компенсира инвеститорите за сериозния спад на акциите откакто Apple излезе на Wallstreet. От компанията обещаха да възстановят 100 милиарда долара на своите акционери.

Големите инвестиционни банки Deutsche Bank и Goldman Sachs са основните организатори на разговорите с инвеститори. Двете банки консултират компанията по отношение на планираното издаване на облигации.

Подкрепи Economic.bg