Атанасова: ДДС не може да се променя по средата на годината

В 39 общини и в момента няма аптеки

6502 ~ 1 мин. четене

Може да се помисли върху някаква диференцирана ставка за ДДС при лекарствата. Това решение не го взимам аз еднолично, мога само да направя предложение. ДДС върху лекарствата не може да бъде намален в средата на годината. Намаляването на налога може да се обсъжда единствено и само, когато се обсъжда бюджетът на държавата и бюджетът на НЗОК за годината. Това коментира в ефира на бТВ Десислава Атанасова, министър на здравеопазването по повод искането на фармацевтите за намаляване на ДДС, вместо на процента на надценката им.

Нашите мерки са насочени към всички, няма да бъдат затворени аптеки и хората да нямат достъп до лекарства, добави Атанасова по повод вчерашния протест на фармацевтите. Тя не е убедена, че двата процента надценка биха довели до затварянето на аптеки. В 39 общини няма аптеки. Защо там няма аптеки, след като има социална отговорност, риторично попита Десислава Атанасова.

По думите на здравния министър, от началото на годината, от когато е заработила Комисията по цени и реимбурсиране, е постигната много по-ниска цена на около 400 лекарства. Всички мерки са в интерес на пациентите. Няма да клекна пред протестите, заяви още Атанасова и допълни, че "Връщане назад няма".

Подкрепи Economic.bg