BMW и Toyota със съвместен спортен модел

Колите се очаква да излязат от производство през 2017 г.

BMW и Toyota със съвместен спортен модел
308 ~ 1 мин. четене

Toyota и BMW ще пуснат до 2017 г. два модела спортни коли с обща платформа. Това ще бъде нов етап в партньорството им, което започна в началото на 2013 г., съобщава икономическият ежедневник "Никкей", цитиран от АФП. 

Колите ще имат различна естетика и ще бъдат продавани под съответната марка – Z4 за германската компания, Supra за японската, която така ще пусне нов модел от много популярната гама, продавана от 1978 до 2002 г., пише изданието. Наред със създаването на обща платформа двете компании планират и съвместно производство. 

Проектът беше представен паралелно в края на 2013 г. в германската преса от представител на БМВ, който обеща появата на "спортната кола на 21-и век". Говорител на Тойота увери, че "все още няма решение за типа коли". 

БМВ и Тойота поддържат тясно партньорство, което се изразява в сътрудничество в изследването на електрическите автомобили, композитните материали (въглеродните фибри, в които БМВ инвестира много) и в дизеловите двигатели. Според "Никкей" Тойота цели чрез сътрудничеството да се възползва от експертизата на концерна от Мюнхен в луксозните коли и същевременно да намали обичайно много високите разходи за развиването на тези технологии.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg