БНБ: Лихвите по кредитите няма да падат

Търсенето на заеми е по-малко заради ниската инвестиционна активност на предприятията

Автор: Атанас Христов

Нестабилността и несигурността на международните финансов пазари ще ограничи възможността за намаление на лихвите по кредити. Това се казва в "Икономически преглед" - тримесечното изданието на Българска народна банка (БНБ). Именно несигурността ще е с по-голяма тежест, която няма да компенсира очакваното от централната банка слабо понижение на лихвите по депозитите през второто и третото тримесечие на 2012 г.

От БНБ припомнят, че търсенето на кредити намалява заради ниската инвестиционна активност на предприятията в края на миналата и началото на тази година. Домакинствата не търсят заеми заради несигурността на бъдещите доходи. Заради ниското търсене на кредити у нас банките са инвестирали свободния паричен ресурс в чуждестранни активи.

Българската банкова система продължи да привлича депозити и през първото тримесечие на 2012 г., твърдят от БНБ. Заради ръста на влогове са се повишили и резервите на търговските банки в БНБ. Повишението в края на март е 8% на годишна база. Очакванията на анализаторите са през второто и третото тримесечие да има "умерено повишаване при банковите резерви".

Информационна Агенция Икономика

 

 

Коментари: 0