БРИКС хвърлиха ръкавица на долара

Петте държави се договориха за заеми в национални валути

това е заглавие на снимка

Снимка: Александра Цветкова

6662 ~ 1 мин. четене

Петте държави от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/ хвърлиха ръкавица на долара. На срещата си на високо равнище в Длехи днес те подписаха споразумение за отпускане на заеми в нациноални валути. Това е една от първитестъпки за избягване на щатската валута и създаването на обща финансова институция, коментират анализатори.

В съобщение на руската Внешэкономбанк се посочва, че споразуменията предвиждат създаването на базови механизми за осъществяване на разплащанията и финансиране на проекти в национални валути между упълномощените банки от държавите-членки, сред които е и тя. Останалите участници в споразумението са China Development Bank, Export-Import Bank of India, бразилската Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social и Development Bank of Southern Africa.

Страните от БРИКС ще продължат да подпомагат един устойчив и балансиран ръст на световната икономика и създаването на по-представителна и стабилна система от резервни валути, заяви след срещата на върха руският президент Дмитрий Медведев.

Той допълни, че петте членки на пакта са единодушни в мнението си за необходимостта от належащо реформиране на международните финансови институции и най-напред на Международния валутен фонд.

Подкрепи Economic.bg