Барозу настоява за единен банков надзор

Идеята бе приветствана от повечето европейски лидери, с изключение на Великобритания

"Всичките 27 страни от ЕС трябва да представят своите големите банки чрез един трансграничен надзорен орган като част от това банковия съюз да влезе в сила следващата година", призова президентът на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за Financial Times.

Барозу призовава за бърза интеграция на банковия сектор в еврозоната. "Аз мисля, че в момента имаме налице обстоятелства, които са подходящи да направим тази стъпка и честно казано, до сега не бяхме правили нищо по въпроса", казва той. По думите му в момента по темата има разбиране сред страните-членки, особено в еврозоната.

Според плана за банкова интеграция ще бъде необходимо изграждането на междудържавен надзорен орган, който да следи състоянието на банките в отделните държави. Тази институция ще осигурява покритие на депозитите и ще има възможността да оказва спасителна помощ чрез средствата, събирани от данък върху финансовите транзакции. Според Барозу това може да се въведе още следващата година без да е необходимо да се променят сега действащите спогодби в европейската общност.

"Мисля, че сега имаме условията, които нямахме преди, да отидем по-далеч", каза той. "Вече има много по-ясна осведоменост сред европейските държави-членки за необходимостта да се отиде по-далеч по отношение на интеграцията, особено в еврозоната. Това е един от уроците от кризата", допълва той.

Въпреки това, Джордж Осбърн, министърът на финансите на Великобритания категорично не иска страната да участва в банков съюз, като дори премиерът Дейвид Камерън призова да не бъдат правени опити за въвличане на Великобритания в общи банкови и политически съюзи.

Страната не е част от еврото за това не ще участва в банковия съюз, каза Камерън в Берлин преди седмица. "Не бих искал английските данъкоплатци да гарантират депозитите на гърци или испанци. Това не е нашата валута, така че не би било уместно да участваме в такъв проект", допълни той.

Идеята бе приветствана от европейските лидери, включително и от премиера на Италия Марио Монти. Държавните лидери приветстват идеята за спасяване на банките с техни собствени ресурси, без да се въвличат средства на данъкоплатците.

Германия обаче остава с неясна позиция по по казуса и настоява промените в тази насока да минат през съответния законодателен път, тоест да получат одобрението на местните власти, което би забавило процеса.

Коментари: 0