„Белене“ може да се строи, въпреки делото срещу България

Преговорният процес по "Белене" не е свързан със съдебните спорове между "Атомстройекспорт" и НЕК, заяви директорът на Департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Преговорите по проекта АЕЦ "Белене" може да бъдат възобновени независимо от съдебното дело в Париж между "Атомстройекспорт" и Националната електрическа компания (НЕК). Това стана ясно от интервю на директорът на Департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков пред ИТАР-ТАСС. По неговите думи преговорният процес по "Белене" не е свързан със съдебните спорове между "Атомстройекспорт" и НЕК.

"Няма никаква ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива. Арбитражният процес има своя график. Що се отнася до преговорите ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване", подчертава Новиков.

Като посочва, че окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014 година, говорителят на "Росатом" заявява, че в този смисъл има "огромно количество възможности да се намери решение".

През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако "Атомстройекспорт" т и НЕК се споразумеят, посочва Новиков.

"Атомстройекспорт" внесе материалите по иска срещу НЕК по проекта "Белене" в Арбитражния съд по международната търговска палата в Париж в съответствие с актуализирания график на арбитража.

Подкрепи Economic.bg