Франсоа Оланд обяви края на европейската криза

Той обаче призна, че трябва да бъдат взети мерки, за да се стимулира икономическият ръст

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френският президент Франсоа Оланд обяви края на кризата в Еврозоната. По този начин държавният глава се опита да успокои лидерите на японския бизнес, с които се срещна днес в Токио. Той обаче призна, че трябва да бъдат взети мерки, за да се стимулира икономическият ръст.

В своята финална реч той заяви, че потенциално разрушителната дългова криза в Еврозоната е изиграла оздравителна роля за Европа и е насърчила по-голямата интеграция на 17-те държави-членки на валутния съюз.

"Това, което тук в Япония трябва да разберете е, че кризата в Европа свърши. И че Франция и Япония могат да работят заедно, за да се отворят нови врати пред икономическия прогрес", заяви Оланд пред аудиторията. Той добави, че са трябва да се наблегне повече на растежа и конкурентоспособността "така че да имаме по-добри присъствие в света".

Френският президент направи предложение да се създаде общо за Еврозоната икономическо министерство, което да определя икономическата политика на всяка една от 17-те държави.

Дълговата криза в Еврозоната наистина се успокои през последната година, но икономическите данни не показват излизане от кризата. През първото тримесечие на 2013 г. почти всички държави във валутния съюз са вече в рецесия. Брутният вътрешен продукт на Еврозоната се свива за шесто поредно тримесечие, а безработицата е вече 12.2% - най-високото ниво от създаването на валутния съюз.
Подкрепи Economic.bg