Експерт: 350 хил. българи са алкохолно зависими

Все повече хора у нас пият редовно, като 30% от мъжете и 20% от жените са в сериозен риск, обяви психиатърът д-р Александър Канчелов

168 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Над 350 000 българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват. Това съобщи психиатърът д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на алкохолна зависимост на специализиран семинар по темата, предаде "Дарик". "Все повече хора у нас пият редовно, като 30% от мъжете и 20% от жените са в сериозен риск", добави той.

Канчелов каза, че България се нарежда на шесто място в света по консумация на концентрати с изпити над 30 литра годишно на глава от населението. По думите му едно стандартно питие за страната е чаша вино, малка бира или 25 милилитра концентрат. "Употребата на 21 такива питиета за мъжете и 14 за жените в рамките на 5 дни седмично води до риск и постепенно пристрастяване", смята психиатърът.

Семинарът се организира от Сдружение "Лига на умерените" и на него бе представено най-новото лекарство срещу алкохолизъм, което до седмица ще бъде по аптеките. В него взе участие и общопрактикуващият лекар д-р Мила Дукова, която насочи вниманието върху важността от създаването на клинични пътеки за алкохолната зависимост.

Подкрепи Economic.bg