Без винетки за елктромобилите

Те ще могат да се движат и в буслентите, каза Добрев

Автор: Десислава Янкова

Електромобилите ще могат да навлизат в буслентите и да се движат без винетка по междуградските пътища. Това са част от облекченията, от които ще могат да се възползват собствениците на такива автомобили. Мерките ще бъдат включени в Националния план за насърчаването на навлизането на електромобили у нас. Очаква се документът да бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет до края на месеца.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри нова станция за зареждане на електромобили пред сградата на министерството на ул. „Славянска”. Още една станция ще действа и пред другата сграда на икономическото министерство - на ул. „Триадица”, с което броят им в столицата става 9.

Добрев обясни, че закупуването на електромобил е все още скъпа инвестиция, но тя се възвръща с времето. Така например изминаването с екоавтомобил на 150 км струва около 12 лв., което по думите на министъра е доста по-евтино от зареждането на дизелов двигател. Освен на станциите за електромобили, те могат да се зареждат и от обикновен контакт.

Сред привилегиите, които се предвиждат в националния план са още освобождаване от таксата за регистрация, от местни данъци и такси, както и по примера на Столична община този вид автомобили да паркират безплатно в цялата страна.

По думите му се обмисля да се подпомага закупуването на електромобили със средства от Националния доверителен екофонд, който има подобни цели. Засега обаче това е само идея и няма как да се реализира в близо бъдеще, тъй като средствата във фонда са много ограничени.

Според Добрев обаче освен тези облекчения е необходима и инвестиция в инфраструктура. По думите му това е причината в следващия програмен период да се заложат средства за изграждане на станции и за производството на компоненти за тези автомобили.

Министърът заяви още, че съвсем скоро ще бъде направена първа копка на интерконекторната връзка  с Румъния. Той обясни, че ако няма обжалване по проекта, началото може да бъде дадено още в средата на този месец.

Коментари: 0