Близо 10 млн. лв. се дават за модернизиране на ферми

Ободрени са 7 нови проекта

Автор: Силвия Георгиева

Проекти за близо 10 млн. лв., по които ще се модернизират ферми и предприятия бяха одобрени от експертната комисия за осигуряване на прозрачност на Държавен фонд "Земеделие" (ДЗЗ). От фонда съобщават, че общата сума, която се отпуска е 9.6 млн. лв., а парите са по Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Ободрени са 7 нови проекта по Мерки 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" и 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

Един от бенефициентите ще използва субсидията за покупка на техника за мляко и млечни продукти. Парите се отпускат за пречиствателно съоръжение и вертикална планировка.

Друг ще инвестира в цялостното подобрение на производствената си сграда и в склад за белен слънчоглед, пелети, брикети от слънчогледови люспи и слама.

Одобрен е и проект за фуражи.

По Мярка 121 всички инвестиционни предложения са насочени към производството на пшеница, царевица и слънчоглед, като една от фирмите ще отглежда и ечемик, овес и сорго, а друга - и кориандър.

Бенефициентите планират да закупят трактори, пръскачки, машини за събиране на камъни и друга техника. Субсидията от бюджета на мярката е 1.89 млн. лв., а по Мярка 123 проектите ще бъдат финансирани със 7.73 млн. лв.

Коментари: 0