Търсенето на автомобили спаси ръста на продажбите на дребно в САЩ

Повишението с 0,4 на сто през юни е по-ниско от прогнозираните от експерти 0,8%

Продажбите на дребно в САЩ отбелязват минимален ръст от 0,4% през юни спрямо 0,5% през май, съобщава Financial Times, позовавайки се на данни от Министерството на търговията в страната. Прогнозите бяха за по-голямо повишение от 0,8%. На годишна база продажбите на дребно през миналия месец са се повишили с 5,7%.

Продажбите през май пък бяха ревизирани надолу, за да показват повишаване с 0,5 на сто, вместо предишната прогноза от 0,6%. Продажбите през април също бяха ревизирани до 0,2% спрямо 0,1% по-рано.

Основен принос за юнския резултат има силното търсене на автомобили, където покупките са били с 1.8% повече, спрямо предходния месец. Ако се неутрализира ефекта на автомобилните продажби, обаче, се наблюдава почти минимално движение на продажбите в останалите сегменти. При продажбите на строителни материали и изделия за градината има дори свиване с 2,2%.

Продажбите на бензин се покачиха със сезонно изгладените 0,7 на сто. Ръст на продажбите бе отчетен и при домашното обзавеждане, фармацевтичните продукти, продуктите за личната хигиена и дрехите.

Експерти отбелязват, че по-малкото от очакваното увеличение на продажбите през последния месец може да повлияе негативно на цялото тримесечие в периода април-юни. Освен това днешните по-слаби данни поставят под въпрос темпото на икономическо възстановяване в САЩ и могат допълнително да парират очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява паричните стимули през септември.

Коментари: 0