Брокерите на имоти масово укриват приходи

Около 86 млн. лева са недекларираните приходи от сделки с недвижими имоти през 2012 г.

Над 80% от агенциите за недвижими имоти у нас са в сивия сектор. Това посочват данните на Националната агенция за приходите (НАП).

Според експертите на агенцията през 2012 г. броят на нелегалните брокери на имоти у нас расте и в момента те са около 1100 от общо 3600 брокери, работещи в страната.

Най-много от брокерите, действащи в сивия сектор, са в София, предвид мащаба на пазара на недвижими имоти. Следват останалите големи градове Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Според изчисленията на експертите от НАП за периода от 2007 до 2012 г. включително брокерите са укрили близо 900 млн. лева приходи. През тази година прогнозните суми от недекларираните приходи от сделки с недвижими имоти са около 86 млн. лв.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи, че стартира информационна кампания по повод укриването на приходи. Агенцията ще организира й срещи със собствениците на сайтове, в които се публикуват обяви за недвижими имоти, и ще ги помолят запознаят посетителите си с най-често срещаните рискове при извършване на сделки. Ще има ревизии и проверки в бранша на посредниците на пазара на недвижими имоти.

Всеки гражданин, който е участвал в имотна сделка и е получил документ, различен от касова бележка, трябва да сигнализира в НАП за това нарушение, препоръча говорителят на приходната агенция.

Коментари: 0