Брюксел отряза Македония за членство в ЕС

Засега не е ясна позицията на нашата страна, тъй като няма съществен напредък в преговорите по бъдещия договор за добросъседство

3686 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Македония няма да получи дата за членство в Европейския съюз (ЕС), въпреки доклада на Европарламента и желанието на Европейската комисия (ЕК) да започнат преговори през юни. Причината е нерешеният проблем с името на страната, предаде БНР, позовавайки се на коментарите на дипломати в Брюксел.

Засега не е ясна позицията на нашата страна, тъй като няма съществен напредък в преговорите по бъдещия договор за добросъседство.

Според информацията са проведени четири кръга, последният само преди две седмици. Македония обаче държи да отпадне един важен за България текст от декларацията от 1999 г., която трябва да е в основата на новото междуправителствено споразумение.

Текстът гласи, че нищо от македонската конституция не може и не трябва да бъде основа за намеса във вътрешните работи на България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Македония.

Според официалната интернет страница на македонското външно министерство, гражданите на Македония у нас са 750 хил., а в съседна Гърция – 700 хил.

Подкрепи Economic.bg