„Булгаргаз" очаква поредна година на загуба

При подписването на новия договор с Русия за доставка на природен газ, България ще иска по-евтино синьо гориво

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

„Булгаргаз" няма да излезе на печалба до края на годината, но финансовото му състояние ще се подобри". Това каза в интервю за Дарик изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. „Проблемите на „Булгаргаз" идват от това, че тези, които ползват природен газ, не си плащат", каза той.

Според Андонов електроенергийната ни система е готова за зимата. Той бе категоричен, че няма да се стигне нито до режим на тока, нито до проблеми с доставките на природен газ.

"Нито НЕК, нито „Булгаргаз" имат интерес да спират доставките съответно на ток и на газ до своите длъжници, защото по този начин ги убиват", обясни Андонов.

Той говори и за новия договор с Русия за доставки на природен газ. "Преговорите с Русия за нов газов договор се движат нормално", смята Андонов. "Очаква се в средата на ноември да бъде подписан новият договор. Предложението на българската страна е договорът да е шестгодишен, като цената на природния газ трябва да е по-ниска от тази, на която „Булгаргаз" купува синьо гориво от „Газпром" в момента с договореното намаление от 1 април", добави той.

Андонов отказа да отговаря в конкретика по проекта „Белене", защото всяка дума може да повлияе в съдебните дела с „Атомстройекспорт". "По време на референдума ще се говори за технологиите, има много атомни експерти в България", смята Андонов.

„Българският данъкоплатец ще плаща за „Белене", ако държавата има участие в проекта", категоричен е Андонов. Той обясни, че заедно с енергийния министър Делян Добрев са завели представителите на „Глобъл Пауър Консорциум" в Народното събрание, за да го покажат: „Ето, има интерес към централата". Според шефа на БЕХ обаче заявеният интерес не означава, че има приключена сделка. „Първо трябва да има подадена оферта, да се прецени дали тя е положителна за България и дали води до желания резултат", смята Андонов.

Подкрепи Economic.bg