България остава против проучванията и добива на шистов газ

Общите устройствени планове на общините и плановете за управление на зоните по НАТУРА са сред приоритетите за тази година, заяви министърът на околната среда и водите

144 ~ 2 мин. четене

България по никакъв начин не е променяла, няма намерение да променя и продължава да поддържа позицията си в националното законодателство. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в сутрешния блок на ТВ7 по отношение на въпроса с шистовия газ.

Министърът напомни, че в страната ни има мораториум върху проучванията и добива на шистов газ по метода фракинг, а също така в българския закон за опазване на околната среда има текстове, според които е задължително прилагането на ОВОС. „Това, което беше прието в България, се случи благодарение на един принцип , който ЕС поддържа – че страните-членки имат право да решат сами“, обясни Михайлова и подчерта, че по време на разговори и преговори България също е отстоявала тази позиция.

Министърът отбеляза, че представителят на страната ни в Корепер е подкрепил общото решение на страните-членки, че проучването и добива на неконвенционални въглеводороди няма да бъде включвано в приложенията на проекта за европейска директива.  

Министърът на околната средна и водите изтъкна колко е важно да се изработят общите устройствени планове на българските общини, които са спирани в продължение на години. Г-жа Михайлова даде пример с общините по Черноморието.

„Имах среща с кметовете и съм поела ангажимента, че ще има график за подкрепата на всеки един от плановете. Това е един от приоритетите ми през тази година“, категорична беше министър Михайлова. Тя каза още, че освен забранителни заповеди за защитените зони, трябва да има и планове за управление, в които да се вижда какво може да се прави в дадена зона. „Биоразнообразието може да бъде опазвано и не всички човешки дейности пречат“, отбеляза г-жа Михайлова. Тя добави, че се разчита на финансиране и от ЕС за изработването на планове за управление на зоните по НАТУРА.

На въпрос за средствата в размер на 90 млн. евро, които бяха под риск, министърът изтъкна, че се работи активно.

Коментари: 0