България с таен план при провал с „Атомстройекспорт”

Засега е в сила вариант „Б”, който предвижда иск от руската страна, заяви Делян Добрев

88 ~ 2 мин. четене

Имахме принципна уговорка, че няма да водим дела и ще уредим отношенията си. Началото на април започнахме да работим по план „Б” изграждане на защита в случай на иск. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред бТВ. Той посочи, че е твърдо уверен, че няма основания за иск от страна на „Атомстройекспорт” на стойност 1 млрд. евро заради отказа ни от АЕЦ "Белене".

Според анализите на министерството сумата, която е трябвало да се плати е много по-малка. По думите му страната ни е наела най-добрата компания за дела срещу руски компании – „Уайт енд Кейс”. В резервния план „Б” влиза и възможност за контра иск от страна на България. Министърът обаче отказа да назове на каква сума ще е.

По думите на Добрев съществува и план „В”, според който не се плащат неустойки, няма арбитражно дело, не се строят и централи. Планът обаче е тайна и едва ли ще се стигне до него

Има и план В – не се плащат неустойки и строителство на централи. Ако не постигнем резултат на арбитражно дело, не с еплащат неустойки, няма строителство. Планът е тайна, но няма да се стигне до него, смята министърът.

Той посочи, че в периода 2006 – 2009 г. страната ни е предвидила 109 млн. евро – сума, възложена на „Атомстройекспорт” без обществена поръчка. Руската компания съобщила, че подобно действие нарушава българското законодателство и би следвало да бъде проведена обществена поръчка. Договорът не е възложен, но „Атомстройекспорт” сключва договор с 4 български фирми, които е добре да бъдат проверени, каза Добрев. 

Работата е по разваляне на съществуващо оборудване. Преди да започне „Белене”, на площадката е имало на 80 процента готов блок, който е разрушен и на хартия е продаден за 200 млн. евро, каза министърът. По думите му страната ни реално е взела 78 млн. евро. Блокът в момента произвежда електроенергия в Русия. Добрев обясни, че на документа стоят подписите на директорите на НЕК, но едва ли те са взели решенията на своя глава. 

По това време ведомството се оглавява от Румен Овчаров, който след като подаде оставка беше заместен от Петър Димитров. Има компетентни органи, не крия нито лицата нито фирмите, но не съм човека, който хвърля обвинения, каза Добрев.

Подкрепи Economic.bg