Бюлетини от „брака“ в Костинброд са използвани за гласуване

Това стана ясно от специална пресконференция на прокуратурата, която целеше да даде яснота за разследването по сигнал за злоупотреби с откритите 350 хил. бюлетини

248 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Част от откритите бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Бройки от тях са били взети, за да се заменят негодни бюлетини за гласуването в район "Триадица" и София - област. Освен това са послужили и за мостри на ЦИК. Част от тях наистина са били негодни за употреба. Върху нито една не е имало отбелязан знак.

Това стана ясно от специална пресконференция на прокуратурата, която целеше да даде яснота за разследването по сигнал за злоупотреби с откритите 350 хил. бюлетини, които са намерени в помещението, където трябва да се съхранява т.нар. технологичен брак.

Брифингът започна с изказвания на главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Борислав Сарафов, които обявиха действията на прокуратурата за правилното решение в създалата се ситуация и отрекоха върху държавното обвинение да е упражняван политически натиск.

Прокуратурата е действала напълно в духа на закона при проверката в Костинброд, категоричен бе Цацаров. Той изрази недоумение как една партия твърди, че действията на обвинителите са повлияли на изборния й резултат. Думите му бяха в коментар на обвиненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че прокуратурата е станала участник в предизборната надпревара, а също и на лидера на партията Бойко Борисов, който заяви в интервю след изборите, че скандалът с бюлетините е свалил с 5-6% от подкрепата за ГЕРБ.

"Заради скандала в Костинброд в печатницата на "Мултипринт", тъй като по отношение на Прокуратурата се чуха всякакви факти и мнения - включително и твърдение, че се е намесила в предизборната борба и че е свалила подкрепата с 5 - 6%, ще представим веществени доказателства", обясни в началото на пресконференцията главният прокурор Сотир Цацаров и отново подчерта, че прокуратурата не е  адресирала конкретна политическа партия в съобщението си за случая в Костинброд.

Това, че бюлетините от Костинброд са използвани като резерв, от който да се заменят негодни изборни листи, се доказва от показанията на икономическия директор на "Мултипринт".

Той обяснява, че на 8 май Иво Цонев, експерт от Министерски съвет му се обажда, казвайки, че в Община "Триадица" имат проблем с лошо залепени бюлетини. На следващия ден се разбира, че негодни са 335 броя бюлетини, които биват заменени от намиращите се в помещението с технологичния брак. "Сигурен съм, че от там взехме бюлетините, не сме пускали печатницата", пише в показанията на икономическия директор. Те са били доставени в Триадица на 10 май.

По същия начин още близо 2 хил. бюлетини от там са отишли и за гласуването в София-област.  "На 7 май по телефона ми се обади служител на областната управа на София област, каза, че са им необходими още 1880 броя бюлетини, тъй като от ГРАО са променили броя на гласоподавателите", разказва в показанията си икономическия директор на печатницата. Бюлетини от помещението за брак в Костинброд са били дадени и като мостри за ЦИК.

Информацията изчете Сарафов. Главният прокурор Сотир Цацаров се намеси в изказването на заместника си, като припомни, че "ако някъде има неизправни бюлетини, те трябва да се попълват от резерва в ЦИК, а те звънят за резерва от печатницата".

След това бяха представени веществени доказателства, иззети по надлежния ред при обиска в печатницата в Костинброд. Прокурор Роман Василев представи мостра на бюлетина от Министерски съвет и я сравни с бюлетина от печатницата в Костинброд. Видни разлики между двете нямаше.

Откритите бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд са били годни, неохраняеми и готови за експедиция, стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.  Една част от тях са били адресирани за получаване в Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. "Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак, предвиден за всеки един МИР. Общо взето, тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес", подчерта Сарафов.

"Прокуратурата не каза виновен е ГЕРБ, виновен е ДПС. Прокуратурата беше въвлечена в ситуация да стои и да мисли 3 часа с какво изявление да излезе", заяви Цацаров в коментар на обвиненията, че е повлиял на изборния процес. Той призна, че прокуратурата е "направила нещо необичайно". Друг избор обаче нямало.

Подкрепи Economic.bg