Централната банка на Украйна излезе от Донецк

Русия планира нови военни учения близо до границата

Централната банка на Украйна обяви, че е затворила клона си в Донецк и е евакуирала персонала му след заплахи от местните сепаратисти, които поискали парипредаде Франс прес, цитирана от БТА. 

„Представителите на самопровъзгласилата се Донецка народна република поискаха голяма парична сума в брой и заплашиха в случай на отказ „да прочистят“ областния отдел“ на централната банка, се казва в изявление на финансовата институция. 

„За да се защити животът на служителите ни, беше решено да се евакуира персоналът и да се спрат транзакциите“ в Донецка област, се казва в изявлението. 

Голяма част от Донецка област е под контрола на проруски въоръжени бунтовници. Тя и съседната Луганска област обявиха независимост след референдум в неделя, който бе определен като незаконен от Киев и Запада, отбелязва АФП. 

Министерството на външните работи на Украйна изразява „дълбоко безпокойство“ от планираните учения на руските военновъздушни сили в района на Липецк, Воронеж и Рязан, съобщи ведомството в свое изявление. 

В документа се отправя призив към Русия „незабавно да изтегли от украинската граница подразделенията на руските въоръжени сили и да изпълни ангажиментите си от женевските договорености“.

Вчера пресслужбата на руския Западен военен окръг съобщи, че на полигона „Погоново“ във Воронежката област от 20 до 26 май ще се състоят учения „Авиадартс-2014“ с участието на самолети и хеликоптери от бази, разположени на територията на осем региона на Руската федерация.

Коментари: 0