ЧЕЗ отчита 43% по-малко щети от кражби

През 2011 г. загубите от кражби и посегателства са намалели до 5.7 млн. лв.

6876 ~ 1 мин. четене

През 2011 г. електроразпределителното дружество за Западна България - "ЧЕЗ България" е отчело 43% по-малко щети от увредени при посегателства съоръжения спрямо предходната година. От това общият обем на инвестираните средства за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръжения на компанията е намалял от 10 млн. лв. през 2010 г. до 5.7 млн. лв. миналата година.

"Преките щети за подмяна на откраднати съоръжения са малко над 3.1 млн. лв., а непреките - за възстановяване на увредени при посегателства съоръжения - малко над 2.5 млн. лева", казаха от компанията. Само за миналата година, заради посегателства върху съоръжения на ЧЕЗ, до клиентите на компанията не е била доставена електроенергия на стойност над 350 хил. лв.

"Подкрепяме напълно мерките от страна на държавата, които допринасят за трайното решаване на проблема. Надяваме се, че с влизането в сила на Закона за управление на отпадъците ще бъде съществено ограничена възможността крадени инфраструктурни елементи да бъдат продавани в лицензирани за целта пунктове", каза Божидар Гатев, директор дирекция експлоатация и поддържане в ЧЕЗ Разпределение България.

Статистиката показва, че за последните шест години (2005-2011 г.) клиентите на ЧЕЗ са ощетени с над 30 млн. лв. заради кражби и посегателства над съоръжения по мрежата на компанията. Тази сума би могла да бъде инвестирана в модернизиране на мрежата и подобряване на услугите за потребителите. От стъпването си на българския пазар през 2005 г. ЧЕЗ е инвестирала приблизително 550 млн. лева в подобрения на електроразпределителната мрежа в Западна България.

Подкрепи Economic.bg