Част от блоковете на "Мариците" спряха работа

Очаква се миньорите да излязат на протест

192 ~ 2 мин. четене

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток” - 2, както и Втори блок в ТЕЦ „Марица Изток” - 1 и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток” - 3.

От оператора обясняват, че спирането се налага заради  изключително ниския износ на електроенергия от страната. През последните дни той движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1300 мегавата. Като причина за решението си ЕСО изтъква и свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта.

Блоковете ще бъдат временно спрени "с цел осигуряване на баланса и сигурността на Електроенергийната система на страната", се казва в съобщение на системния оператор.

В електроенергийната система (ЕЕС) няма включени мощности и от ТЕЦ „Варна” и ТЕЦ „Димитровград”.

Тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата, обясни Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО пред "Фокус". Той посочи, че освен това тази година има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата.

Ръководството на Електроенергия системен оператор се ангажира с възстановяне на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те част от микса, който ДКЕВР определя, добавят от ЕСО.

Миньори обаче вече се заканиха да излязат на протест при евентуално изключване на топлоелектрически централи.

Подкрепи Economic.bg