Частното осигуряване става по-важно от общественото

Постепенното увеличение на пенсионната възраст е сред приоритетите, по които трябва да се работи, според доклад на ОИСР

Правителствата ще трябва да повишат постепенно възрастта за пенсиониране, за да адресират адекватно очакваното повишаване на продължителността на живота. По този начин ще се гарантира, че националните пенсионни системи са достъпни и адекватни. Това послание излиза в днешния доклад ОИСР. В момент на повишена глобална икономическа несигурност, тези реформи могат да играят решаваща роля в отговорите на правителствата на кризата, да допринесат за фискалната консолидация, както и за стимулиране на растежа.

Според доклада, през следващите 50 години продължителността на живота се очаква да се увеличи с повече от 7 години в развитите икономики. Възрастта за пенсиониране в половината страни от ОИСР ще бъде 65, а в 14 други страни ще бъде между 67 и 69.

Според базираната в Париж организация, перспективите пред днешните и утрешните пенсионери в тези страни не са обнадеждаващи. Те ще бъдат принудени да работят по-дълго, за да се пенсионират и отгоре на това ще получават по-малки държавни пенсии.

В същото време от ОИСР наблягат на нарастващото значение на частните пенсионни фондове. "Ако частните пенсии бъдат направени задължителни, това би било идеалното решение за премахване на разликите при различните пенсии", смятат от организацията.

В момента в някой от страните от ОИСР, когато човек се пенсионира, той очаква нетна държавна пенсия в размер на около половината от приходите му в последната година. В същото време в 13-те страни, където допълнителното частно осигуряване е задължително, средната пенсия е 69% от нетния доход на пенсиониращия се.

 "Смелите действия са задължителни. Премахването на бариерите, които възпират възрастните хора да работят след възрастта на пенсиониране, ще бъде гаранция, че нашите деца и внуци могат да получават адекватни пенсии в края на техния живот", заяви генералният секретар на ОИСР Ангел Гуриа.

Някои страни обаче не одобряват политиката за задължително частно пенсионно осигуряване, страхувайки се, че тези допълнителни вноски ще се разглеждат като данък. Заради това като алтернатива ОИСР предложи схемата на автоматичното записване, при която хората не участват в частните пенсионни фондове само ако изрично се откажат.

Първото такова споразумение е въведено в Нова Зеландия през 2007 г. и степента на участие е достатъчно висока, като засега само около 20% са се отказали от участие. Великобритания сега разработва подобна схема, която ще бъде въведена до 2017 г., а и други страни е вероятно да последват примера й, се казва в доклада.

Вноските в тези системи трябва да са достатъчно високи, така че заедно с държавните пенсии, те да генерират достатъчни доходи при пенсиониране. Докато Австралия се движи в правилната посока чрез увеличаване на осигурителната вноска от 9% до 12%, тя остава твърде ниска в страни като Мексико и Нова Зеландия (съответно 6.5% и 3%), допълва още доклада.

Коментари: 0