Делян Пеевски се е самономинирал

Ако предложението не беше прието, щеше да се накърни имиджа на премиера, щеше да има неудобство от другата партия, от която произлиза тази кандидатура, посочи червеният депутат Янаки Стоилов

3602 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се е самономинирал за председател на Държавната комисия "Национална сигурност". Това каза депутатът от БСП Янаки Стоилов в ефира на bTV. Стоилов беше единственият червен депутат, който гласува против назначението на Пеевски.

"Допускам, че това е било самономинация. Допускам, че това е била такава инициатива, която е срещнала одобрение с аргументацията за решимостта," коментира Стоилов.

По думите му, за председателския пост на ДАНС са необходими аналитични качества - способност за предвиждане на събитията, както и решимост. „Каквото и да е мислено за възможностите на този човек, той съсредоточава политическа, медийна и корпоративна власт - да получи и достъп до още информация начело на такава служба," допълни депутатът от БСП.

Той определи поведението си след гласуването в петък като опит да бъде защитено достойнството на парламентарната група на левицата, „на която се наложи да приеме предложението на премиера". Янаки Стоилов нарече грешка не само издигането на кандидатурата, но и обвързването й с евентуално падане на правителството. „Не е важно кой формулира тезата," каза обаче той, отклонявайки въпроса кой е обвързал двете неща.

„Ако предложението не беше прието, щеше да се накърни имиджа на премиера, щеше да има неудобство от другата партия, от която произлиза тази кандидатура," посочи още Стоилов.

Камен Костадинов от ДПС посочи вчера, че от партията са се съгласили с предложението, но инициативата за номиниране на Делян Пеевски не е произлязла от тях.

„В подобни ситуации защитата на достойнството и честта трябва да бъдат приоритет," категоричен бе Янаки Стоилов. Той обаче декларира, че и той самият, и парламентарната група, и партия БСП подкрепят правителството на Пламен Орешарски. „Ние не сме тези, които ще отслабим възможностите на правителството да действа," подчерта той.

„Не се присъединявам към искане на оставката на председателя Сергей Станишев - това действие не осигурява стабилност, но БСП се нуждае от промяна," заяви Янаки Стоилов. Първи оставката на Станишев поиска Георги Кадиев, а вчера с такова искане излезе и структурата на левицата в столичния район „Витоша".

„Хората имаха очаквания към правителството, но започнаха да подозират, че то е задкулисно. Самият факт, че изразяват протест по тази причина, е показателен. В тези протести още не са излезли най-бедните и ощетените. И февруарските протести започнаха по единия начин и преминаха в другия," допълни Стоилов и посочи необходимостта правителството да предложи нов пакет от спешни социални мерки.

„Да се направи спешна ревизия на държавните пари в търговските банки, за собствеността на електронните медии. Оттам нататък първото условие е хората да знаят кой ги управлява. Нещата не трябва да бъдат само научавани, а да бъдат предприети съответни мерки," смята депутатът от БСП.

„Силните протести срещу управлението са протести срещу начина, по който България се управлява през последните години. Силното недоволство към всички партии може да стабилизира правителството. При нови избори държавата ще бъде управлявана от същите. След Арабската пролет, следва горещо Балканско лято," прогнозира Янаки Стоилов с препратка и към събитията в Турция.

Подкрепи Economic.bg