До дни ще е ясно колко дължим на Русия за Белене

Стратегически инвеститор за АЕЦ „Козлодуй” ще се търси следващата година

До десетина дни ще са готови изчисленията, колко дължи България на „Атомстройекспорт” за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене”. Руската страна е потвърдила, че е технически възможно единия реактор от АЕЦ „Белене” да бъде част от проект в АЕЦ „Козлодуй”, съобщи енергийният министър Делян Добрев пред радио „Фокус”.

Стратегическия инвеститор за изграждането на седми блок ще се търси едва следващата година. „Преди да потърсиш стратегическия инвеститор трябва най-малкото да извършиш подготвителните дейности и най-малкото да имаш лицензирана площадка, а да не говорим, че може би трябва да имаш и избрана компания, която, готов EPC договор, избрана компания, която ще строи централата”, обясни Добрев.

,”Ние по-скоро ще покажем ,че наистина се опитваме най-добросъвестно и коректно да подходим към строителството на 7-ми реактор и това не е просто в сферата на пожеланията”, каза още министърът.

По повод преместването на сектора „Туризъм” в Пловдив Добрев каза, че икономическото министерство ще покрие всички или почти всички разходи по преместването на семействата. „Звеното в министерството е сравнително малко, то е между 30 и 40 души, така че това не е като да се мести цяло министерство”, допълни той.

Коментари: 0