Добри финансови резултати за Apple

Въпреки това компанията не оправда очакванията на анкетата на Thomson Reuters за печалба от 10,36 долара за акция при продажби от 37,2 млрд. долара

6740 ~ 1 мин. четене

Apple, най-скъпата публична компания, не оправда очакванията на Wall Street за прогнозите за приходите и печалбата за второто тримесечие за 2012 година. В периода от март до юни американският концерн е увеличил нетната си печалба спрямо предходната година с 21% до 8,8 млрд. доларар съобщава Financial Times.

Това прави печалба от 9,32 долара за акция. Приходите нарастват от 28,57 млрд. долара до 35 млрд. долара. Увеличението се дължи най-вече на развиващи се пазари като тези в Китай. Компанията е успяла да продаде 26 милиона iPhone-а за тримесечието до юни, което е с 28% повече от същия период за миналата година.

Преди представянето на резултатите обаче анализаторите очакваха повече. Анкета на Thomson Reuters показа очаквания за печалба от 10,36 долара за акция при продажби от 37,2 млрд. долара.

Като причина за по-консервативните прогнози бе назовано въздържането на клиентите от придобивки. Самата Apple, компания известна със своите консервативни прогнози, очакваше печалба от 8,68 долара на акция при приходи от 34 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg