Доларът отново се доближи до нивото от 100 йени

валутните спекуланти са повишили залозите си срещу японската валута

496 ~ 4 мин. четене

Йената започна новата седмица под натиск и долара отново атакува нивата от 100 йени след срещата на Г-20 на която не беше критикувана реинфлационната политика на Япония, която доведе до значителна обезценка на валутата. Долар/йена нарасна до 99.90 по време на азиатската сесия и е почти на 4-годишния връх от 11 април на 99.95, както и до психологическата бариера от 100, където има разположени множество опции. Техен пробив би задействал покупки на стоп ордери и бързо ще бъдат достигнати нивата от 100.20/100.30.

Данни в петък показаха, че валутните спекуланти са повишили залозите си срещу йената в седмицата завършваща на 16 април, докато в същото време са нараснали позициите им в полза на долара. В комюникето на Г-20 след двудневната среща беше само споменато, че ще бъде обърнато внимание на възможните странични ефекти от продължителните периоди на монетарни стимули без да се посочва Япония, както пазарите се опасяваха.

Министърът на финансите на Япония Таро Асо заяви, че радикалната икономическа политика, която въведе неговата страна е довела до по-евтина йена, но това е страничен ефект от стимулиращите мерки, чиято цел е да изкарат икономиката от дефлацията. Мнозина дилъри сега очакват масивната програма за покупки на облигации на Японската централна банка да принуди големите японските инвеститори да прехвърлят средствата си към високодоходните чужди облигации, но според някои това може и да не стане.

Еврото също нарасна срещу йената и достигна 130.74. Кросът приближава 3-годишния връх от 131.10 достигнат по-рано през месеца. Единната валута напредна незначително и срещу зелените пари до 1.3073 при връх в петък от 1.3130. Евро/долар, което не успя да пробие наскоро 1.32, се намира в рейнджа 1.30-1.32.

Политическата несигурност в Италия ограничава възможностите за растеж на еврото, но повторните избори за президент в събота повишиха надеждите за край на продължаващата два месеца патова ситуация в страната, която настъпи след общите избори. Единната валута страда и от постоянните слухове за намаление на лихвите на ЕЦБ. Членът на управителния съвет Евалд Новотни заяви в събота, че е прекалено рано да се отсъди дали е нужна редукция.

След ужасяваща седмица за високодоходните валути, австралийския долар се котира на 1.0295 срещу американския си съименник и не е далеч от едномесечното дъно на 1.0268, което удари в четвъртък. Миналата седмица валутата се обезцени с 2%, което е най-големия седмичен спад за последната година и се дължеше на разочароващи данни за растежа в Китай и срив на цените на суровините начело на който беше златото.

Интересуващите се от австралийския долар сега очакват с интерес излизащия във вторник доклад на HSBC за производствения сектор в Китай през месец април, както и стойностите на индекса на потребителските цени в Австралия излизащ в сряда. Нови сигнали за слабост на китайската икономика, която е най-големия експортен пазар на Австралия, без съмнение ще доведат до нови разпродажби на австралийския долар.

Скок на златото, който обаче е консолидация, а не реверсия

Златото днес нараства, след като пробива на нивата от 1400 долара породи технически покупки. Настроенията обаче остават разклатени заради стабилния отлив на потоци от фондовете търгуващи със злато, което доведе активите на тези фондове до най-ниски нива за последните 3 години.

Техническата картина за златото, което се срина с над 15% през тази година, все още не се е подобрила, въпреки че метала може да намери подкрепа от повишеното физическо търсене в Азия и други места по света. Днес спот цената е около 1422 долара за тройунция, но все още под върха от петък на 1424 долара за тройунция.

Жълтият метал регистрира рекорден спад в рамките на един ден миналия понеделник, който шокира дори и опитните търговци, които го считат за защита срещу инфлацията и другите пазарни рискове. Цената потъна до 1321 долар на 16 април, което е най-ниска стойност за последните повече от 2 години. Агресивността на спада подсказва, че в момента е налице по-скоро консолидация отколкото реверсия. Нивата от 1435 долара е твърде вероятно да се окажат добра съпротива. Едва минаване на търговията отново над 1500 долара за тройунция ще бъде по-оптимистичен сигнал. Затваряне отново под 1400 долара ще увеличи риска от нови дъна.

Златото не реагира и на напрежението на корейския полуостров въпреки статута си предлагащ сигурност. Навредиха му очакванията, че Федералния резерв скоро ще спре програмата си по изкупуване на облигации, което ще намали инфлационния натиск. Благородният метал напредна до 11-месечен връх през октомври след съобщение на ФЕД, че започва трети рунд от агресивни икономически стимули, което увеличи страховете, че централната банка ще печата нови пари, за да купува активи, а това ще увеличи инфлацията.

Отливът на средства от фондовете търгуващи със злато също индикира, че инвеститорите търсят други убежища. Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.88% спрямо нивата в четвъртък, докато тези на най-големия сребърен фонд iShares Silver Trust останаха без промяна.

Цената на златото е под натиск и заради плановете на Кипър да продаде излишните си златни резерви при събирането на 400 милиона евро, което доведе до спекулации, че и други задлъжнели европейски държави ще последват примера.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg