Доларът се покачи спрямо еврото и йената

Златото спадна с 1% след данните за продажбите на дребно в САЩ

76 ~ 4 мин. четене

Доларът се покачи до едноседмичен връх спрямо еврото и йената във вторник след като продажбите на дребно, ключов показател за разходите на американските потребители, нараснаха с най- бърз темп за последните седем месеца, засилвайки очакванията ФЕД да намалят мерките си за стимулиране на икономиката.

Продажбите на дребно без автомобилите, бензина и строителните материали нараснаха с 0.5% през миналия месец, обявиха от Търговския департамент на САЩ. Това е най- големият им ръст от декември насам и може да се приеме като признак, че американската икономика набира скорост.

Стабилните икономически данни вероятно ще насърчат ФЕД да намали размера на месечно изкупуваните облигации, може би дори още през септември. Очакванията за намаляване на обема на изкупуваните облигации доведе до разпродажба на американските държавни ценни книжа и последващо увеличение на възвръщаемостите.

Забавянето на механизма, известен като "количествени облекчения" ще подчертае разликата между по- високите американски доходности спрямо почти нулевия лихвен процент и агресивната политика на облекчения, пуснати в действие от ЯЦБ.

Йената записа най- голямата си процентна загуба спрямо еврото и долара в рамките на две седмици, след новините, че японското правителство може да намали корпоративния данък.

По време на късната нюйоркска търговия доларът бе на печалба от 1.34% спрямо йената, търгувайки се за 98.19 йени, докато миналата седмица той бе достигнал до 7- седмично дъно спрямо японската валута. Днес доларът продължи да нарaства до нива от 98.40 йени.

Първоначалният възход на еврото, предизвикан от по- добрите от очакваното резултати от проучването на икономическите очаквания в Германия- ZEW, които дадоха надежда, че възстановяването на европейската икономика набира скорост, бе прекратен, след като данните за икономиката на САЩ надделяха в полза на долара, при ниските обеми на търговия през летните месеци.

Еврото последно бе на загуба от 0.25% на 1.3265 долара при дъно за сесията на 1.3232. Върхът за сесията бе достигнат на 1.3316 след публикуването на данните за Германия.Спрямо йената, еврото последно се разменяше  за 130.50 йени.

Индексът на икономическите очаквания ZEW, които показа, че икономическите условия са се подобрили между август и юли, следва данните от миналата седмица за изходящата промишлена продукция в Германия през юни, които нараснаха с най- бърз темп за последните две години.

От ЕЦБ обещаха да запазят гъвкава политика и дори са готови да намалят лихвения процент, за да подкрепят икономическото развитие. Това рязко контрастира със сигналите, давани от ФЕД.

Валутата на еврозоната също получи подкрепа от сигналите за стабилизирането на икономиката в блока през последните седмици, като разликата във възвращаемостите на американските и немските ДЦК се стесни до 90 базисни пункта, като се вземе предвид, че преди това тя бе достигнала почти 7- годишен връх на 1 август на 103 базисни пункта.

БВП на еврозоната, който се очаква да бъде публикуван по- късно днес, вероятно ще покаже, че регионът е излязъл от рецесията през второто тримесечие.

Златото спадна с 1% след данните за продажбите на дребно в САЩ  

Златото спадна с 1% във вторник, прекъсвайки печелившата си серия от четри сесии, победено от добрите данни за потребителските разходи в САЩ и увеличението на мито за внос на най- големият пазар за ценния метал- Индия, до рекордните 10%.

Кюлчетата попаднаха под натиск, след като доклад на Търговския департамент на САЩ показа, че потребителските разходи са се увеличили през юли с най- бърз темп за последните седем месеца, което е окуражаващ признак, който може да подсили аргументите на ФЕД за намаляване на параметрите по програмата за икономически стимули.

Металът увеличи загубите си, след като доларът достигна едноседмичен връх спрямо еврото и йената.

Индия увеличи таксите за внос на злато и сребро във вторник в опит да бъде намален големия дефицит по текущата сметка на страната. Това е третото подобно увеличение в рамките на осем месеца.

Спот цените спаднаха с 1% до 1322.62 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 13.7 долара до 1320.50, при обем на търговията около 20% под 30- дневната пълзяща средна.

Металът пренебрегна коментарите на председателя на клона на ФЕД в Атланта Денис Локхарт, който заяви, че последните данни не представят ясна картина на икономиката, макар че той не изключи намаляването под някаква форма на месечно изкупуваните от централната банка облигации.

Търговците са насочили вниманието си върху икономическите данни за САЩ в търсене на признаци на икономическа инерция, тъй като очакват ФЕД да започне намаляването на стимулите още през септември, в случай че икономиката започне да набира скорост.

Златото спадна с около 20% тази година, тъй като всякакво намаляване на стимулите от страна на ФЕД най- вероятно би довело до по- високи лихвени проценти, което би намалило привлекателността на жълтия метал.

Очаква се днес докладът на американските регулатори на дейността на хедж фондовете и институционалните инвеститори да покаже, че техните притежания са се променили през второто тримесечие, по време на което златото записа рекорден двудневен спад от почти 225 долара за тройунция в средата на април.

Среброто рязко заличи по- ранните си печалби, следвайки до голяма степен движението на златото. Последно то се търгуваше на загуба от 0.3% за  21.39 долара за тройунция, като преди това се покачи до двумесечен връх на 21.76.

При групата на платинените метали платината поскъпна с 0.2% до 1495.24 долара за тройунция, докато паладият спечели 25 цента до 736.25 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg