Доларът в защитни позиции срещу йената

Златото продължи да поевтинява

104 ~ 3 мин. четене

Доларът падна днес срещу йената и остана в защитни позиции след петъчния доклад за трудовата заетост в САЩ, който намали очакванията, че Федералния резерв ще започне да намалява стимулите през септември. Двойката слезе под 98 и се приближава към 5-седмичното дъно от миналата сряда на 97.58. Понижението дойде при задействане на стоп ордери на 98.10. Следващите са разположени под 97.50 и 97.00. В по-широк план покачването на долара срещу йената е трудно, защото играчите съкращават дългите си доларови позиции от последните месеци. Докато тече тяхното ликвидиране долара трудно ще се стабилизира. Зелените пари падат от йената след данните в петък показали, че американските работодатели са наели по-малко служители през юли. Този резултат засили становището, че ФЕД може да изчака края на годината преди да намали програмата си от покупки на облигации.

Евро/долар е стабилно на нивата около 1.3250. Вниманието тази сутрин обаче беше насочено към Резервната банка на Австралия,  намали лихвените проценти с 25 базови пункта до рекордно ниските нива от 2.5%. Централната банка най-вероятно ще остане в защитни позиции по отношение на монетарната политика през цялата 2013 година, тъй като Китай - най-големия търговски партньор на Австралия - е изправен пред голямо забавяне на икономиката. Австралийският долар удари в понеделник 3-годишно дъно на 0.8848 срещу американския си съименник и пробив на това ниво ще доведе до тест на дъното от август 2010 година на 0.8770.

Новозеландският долар също привлича вниманието на пазарите, след като преживя драматичен обрат след 1-годишното дъно вчера на 0.7670. Днес валутата се котира на 0.7845. Инвеститорите първоначално продаваха вчера валутата, когато най-големия износител на Нова Зеландия, компанията Фонтера, съобщи, че е открила в своите продукти бактерия, която причинява натравяне на хранителните продукти. Фонтера се опита да увери потребителите, че не е изправена пред забрана на своите продукти в Китай, който е най-големия й пазар. Отчасти в помощ на новозеландския долар бяха и очакванията, че следващата промяна на централната банка ще е в посока на повишение на лихвите дори и да няма никакви действия през тази година.

Златото продължи да поевтинява

Златото загуби първоначалните печалби и не успя да се задържи над 1300 долара, тъй като силните икономически данни намалиха привлекателността му като сигурно убежище, а физическите покупки в най-големите потребители Индия и Китай останаха слаби.

В началото на азиатската търговия метала нарасна заради слабостта на долара, но не намери подкрепа при вялото търсене от Китай. Загубите се влошиха заради технически разпродажби при пробива на нивата от 1300. Спот цената сутринта беше 1290 долара за тройунция. Според анализатори пробива на 1300 и 1295 ще доведе днес до слизане в посока 1280 долара.

Вчера данни показаха, че растежа в сектора на услугите в САЩ е нараснал след 3-годишното дъно. В същото време активността на бизнеса във Великобритания е скочила значително, а тази на компаниите в еврозоната се е разширила, макар и по-умерено, за първи път през последните 18 месеца.

Златото загуби около четвърт от стойността си през тази година заради страховете, че Федералния резерв ще намали покупките на облигации, които са подкрепящи цените на суровините. ФЕД е все по-близо до стартиране на редукциите след спада на безработицата и през миналия месец. Това заяви председателя на подразделението в Далас Ричард Фишър. В петък благородния метал падна до 2-седмично дъно от 1282.69 долара при излезлите силни стойности за икономическия растеж и фабричната активност в САЩ. След това обаче последва покачване при оповестяването на неубедителния доклад за трудовата заетост.

Вносителите на злато в най-големия потребител в света Индия остават пасивни за трета поредна седмица. Това се дължи на несигурността относно държавната политика за доставките. В Китай търсенето спадна през последните седмици и това се вижда от намалението на премията на борсата в Шанхай.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в понеделник с 0.2% до 917.14 тона.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg