Доза свобода в най-консервативната страна в света

Марихуаната е по-евтина и считана за по-безопасна от разпространените в Северна Корея тютюневи цигари, посочва vice.com

Доза свобода в най-консервативната страна в света

Снимка: vice.com

288 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Северна Корея - най-затворената, консервативна и контролираща държава в света, всъщност се оказва рай за любителите на марихуаната, пише интернет изданието vice.com.

Властите в страната прилагат смъртни наказания за употребата и разпространението на т.н. „твърди наркотици”, но в същото време не класифицират марихуаната като наркотик.

Макар и да не е популярна туристическа дестинация, много от завърналите се от комунистическата част на полуострова свидетелстват, че растението често се отглежда свободно в градините, а минувачите редовно могат да усетят специфичния аромат по улиците.

Няма никакви табута за пушенето на цигари със субстанцията - мнозина от местните жители знаят за него и периодично го практикуват. Растението е известно с името “ip tambae”, което в буквален превод означава нещо като листен тютюн. То е особено популярно сред младите войници, които вместо да привикват към никотина, "каквато е практиката в Запада”, отпускат с „царски” размер саморъчно свита цигара с „трева”. Работниците пък ги използват, за да отпуснат мускулите си и да се справят с тежкия физически труд.

„Раят” обаче се оказва не толкова лесно достижим, въпреки че дори опиумът не се преследва от правоохранителните органи. Ако успеете все пак да се доберете до Северна Корея и попитате вашия, гид откъде можете да се сдобиете със специфичната цигара, то много вероятно е той да подмине любопитството ви. Повечето гидове са добре обучени за основните западни правни норми и се въздържат от представянето на всяко обстоятелство, което може да се тълкува негативно в медиите зад граница. „Решите ли да предложите бутилка Hennessy, ситуацията може да се промени”, допълва изданието.

Причините за широкото разпространение се различават значително от тези в САЩ или Европа. Севернокорейците не използват наркотика просто за да се посмеят на ръката си, а го правят, за да спестят пари и избягат от единствено достъпните, евтини и некачествени тютюневи изделия. Да, в страната марихуаната е по-евтина и се счита за по-безопасна от конвенционалните цигари.

„Една от легендите за обществения строй в държавата е, че на гражданите не е разрешено да прегъват вестника си, за да не сгънат по случайност образа на лидера си. За щастие не всяка част от „печатните медии” е заета с лика на Ким Чен Ун и може да послужи и за навиване на тютюн или коноп”, посочва vice.com  

Коментари: 0